zondag 28 augustus 2011

Stage op Metameer in Stevensbeek

Wie ben ik, waar sta ik nu en waar wil ik naartoe?

Eva is een persoon die graag wil leren en opzoek is naar uitdagingen, bedenkt creatieve oplossingen en laat zich niet snel uit het veld slaan. Ze vindt mensen interessant en een kuddedier wanneer ze zich een groep bevinden, zoals in een klas. Straks staat ze weer in de klas, hopelijk komt de lesstof over en dat ze haar als persoon respecteren.
Vorig jaar heb ik samen met mijn duo partner wel eens een les moeten overnemen omdat de docent zich ziek had gemeld. Zonder voorbereiding draaiden we samen de les en dat ging verbazend goed. Wie weet kan ik deze stage ook een aantal lessen overnemen om te kijken hoe het me bevalt om de klas alleen te draaien. Ik denk dat ik dan meer te weten kom over hoe een klas te organiseren. Waar loop je tegenaan? Waar ik ten eerste aan wil werken is inhoud en structuur in mijn lessen. Ik weet van mezelf dat ik moeilijk de hoofd- en bijzaken kan scheiden. Dus wat wil ik naartoe? Ik moet er naartoe om het doel voor ogen te houden, wat wil ik de klas vertellen en op welke manier? De klas erbij betrekken en juist hun vragen stellen betekend voor mij dat ik minder aan het woord ben. De aandacht weten te houden lijkt me ook moeilijk. Persoonlijk vind ik het prettig wanneer ik een praktijkopdrachtje mag uitvoeren tijdens een theorieles. Eruit halen wat erin zit, voor mezelf en zeker voor de leerlingen!
De workshops “presentatietechnieken” vond ik erg leerzaam. Fabiënne gaf bruikbare tips zoals, hoe sta je voor de klas, fysieke/ actieve spellen en gebruik het ezelsbruggetje HAVEN. (Houding, Adem, Verstaanbaarheid/ volume, Eigenheid/ expressie en Nieuws. De HAVEN kan ik gebruiken tijdens mijn lessen en ter voorbereiding van de lessen. Dan kan ik mezelf als havenmeester zien en dat wil zeggen; Ik moet controleren of alle bootjes goed binnenkomen, veilig zijn aangemeerd en dat ze geen water maken…. Controle dus. Ik heb een hand-out gekregen die ik tijdens de stage wil gebruiken. Dit wil ik meenemen in mijn lessen. Ik wil leuke, boeiende en creatieve lessen geven. Vanaf februari ga ik 9 weken, 2 dagen in de week met lesgeven bezig houden. Ik hoop dat ik na de stage een goed beeld heb over wat docent zijn betekend.

Wat hebben de leerlingen geleerd?

Lesbrief
Recycle art
Recycle art is kunst gemaakt van afvalmateriaal. Het is een kunststroming van de laatste jaren, het is een reactie op de wegwerpmaatschappij waarin we nu leven.

Doel
Kennis maken met de menselijke verhoudingen
• Figuur opbouwen uit losse onderdelen
• Werken met een lijmpistool

Opdracht
Maak een mensfiguur van houtjes en afvalmaterialen. Deze materialen verbind je door middel van lijmen met het lijmpistool. Het is belangrijk dat de verhoudingen goed zijn, gebruik hiervoor de achterkant van deze lesbrief.
Kies een sport of een hobby als thema voor jouw mensfiguur. Denk aan acties als: wielrenner, ijshockeyer of een turnster op de balk. Hiervoor zoek je beeldmateriaal op internet.

BeoordelingJe wordt beoordeeld op:
• De verhoudingen
• Netheid (geen lijmdraden enz.)
• Het mensfiguur moet kunnen staan







De laatste week hebben Fanny en ik begeleid bij de projectweek.De leerlingen maakten grote mensfiguren
De periode van 8 weken wordt voor de leerlingen afgesloten met een projectweek. In deze projectweek hebben ze gewerkt aan de Nana’s. Op vrijdagmiddag hebben we ze tentoongesteld in de aula. ’s Avonds een galafeest met prijsuitreikingen voor de verschillende onderdelen van de projectweek.











Na de stage
Nieuwe leerpunten die ik mee neem naar mijn volgende stage in jaar 3

• Duidelijkheid; wat verwacht ik van de leerlingen? Ik kan een lesdoel mededelen. In deze stage heb ik dat geprobeerd en dat verliep beter dan dat ik geen doel stelde.
• Structuur; Hoe breng ik deze aan? Ik wil tijdens de volgende stage hier een goede start meemaken. Ik wil de lessen op een zelfde manier opbouwen. Elke begin van de les bij me komen, tussentijds iets klassikaal, zelfstandig werken en de afsluiting.
• Alertheid; niet met mijn rug naar de leerlingen staan. Ik moet me daar bewust van worden. Waar ga ik staan in de klas zodat ik iedereen kan zien.
• Strenger worden; Daar doel ik vooral op duidelijk mijn grenzen aangeven en wat is de consequentie hiervan. Ik kan ook de leerling zelf laten nadenken over de straf.
• Techniek uitleggen en niet de leerling helpen doordat ik het werk uit handen neem.
• Meer verschillende lessen geven; zoals kunstgeschiedenis, tekenen etc. Nu was het vooral handvaardigheid.
• Eisen stellen; Wanneer ik praat zijn jullie stil, niet plassen onder de les maar in de pauze etc. (duidelijkheid)



Heb ik een goed beeld kunnen ontwikkelen over wat docent zijn betekend?
In deze stage heb ik mezelf kunnen toeleggen hoe les te geven. Wat komt er bij kijken? Hoe houd ik leerlingen bij de les? Waar ga ik staan in het lokaal zodat ik hen zie en de leerlingen mij? Ik merk dat sommige punten niet vanzelf gaan. Daar kwam op stage achter. Ik stond vaak met de rug naar de leerlingen toe en daar heb ik mezelf bewust van moeten maken. Waar ga ik zo staan als ik iemand help.
Ik denk dat je als docent ook flexibel moet zijn. Flexibel in de zin van, lessen overnemen, surveilleren of je klas even alleen kunnen laten. Ik heb geen werkelijk beeld wat de taken precies zijn. Ik heb mijn stagebegeleider gevraagd wat hij naast het lesgeven aan taken heeft. Hij maakt bijvoorbeeld lessenplannen, mentorgesprekken, dossiers van zijn leerlingen bijhouden, vergaderingen bijwonen en helpen bij projectgroepen. Nou best een intensieve baan. Ik vroeg me af of hij thuis nog veel moest doen? Mijn Spd vertelde dat hij langer op school blijft om zaken af te ronden of om voorwerk te doen. Op deze manier maakt hij volle schooldagen en met zo’n min mogelijk werk thuis. In de lessen werkt hij ook wel eens aan dossiers etc. Time management zal ik in de toekomst wel leren in de praktijk. Wanneer ik zelf straks een baan heb in het onderwijs zullen dingen meer op de automatische piloot gaan. Want autorijden kan ik maar komt er een nieuwe situatie zal ik daarop moeten handelen. Door schade en schande word ik wijzer. Hier heb ik wel een voorbeeld; In mijn logboek beschrijf ik een aantal situaties waar ik niet op bedacht was zoals dat ik 3 leerlingen kwijt was. Ze kwamen terug en we hebben er klassikaal over gehad. Samen met de klas hebben we een aantal dingen afgesproken. Later in de stage merkte ik dat ze ervan geleerd hadden en ik ook! Alert zijn!
De volgende stage wil ik vanaf dag 1 mezelf iets strenger en duidelijker opstellen. Waarom; Ik denk dat het beter is voor mezelf anders lopen de leerlingen over me heen. Als de lessen prettig verlopen kan ik de touwtjes altijd nog laten vieren. En het is aan de leerlingen hoe ik met ze omga. Dat wil ik ze ook vertellen.
Ik heb een fijne stage gehad. De sfeer was prima, leerlingen ‘normaal’ en een beetje dorps wat ik zelf ook ben en een gezellige Spd.

Doos van Pandora

Als eerst heb ik de mythe van pandora op internet opgezocht. Ik kreeg de opdracht mee om een fantasieverhaal te schrijven van 1 A4. Naar aanleiding van mijn fantasieverhaal heb ik 3D proefjes gemaakt. De meteoriet (pandora) trok mijn aandacht. Natuurgeweld brengt kwaad en onheil in tegensteling met de verandering op de wereld. De mens weet zich te redden en past zich aan. Hierbij denk ik aan instincten en de evolutie op langer termijn. Mijn achterliggende gedachte is dat de meteoriet staat voor de media. Doordat er in mijn verhaal de meteoriet neerstort op de aarde komen mensen weer dichter tot elkaar.

Hierbij lettend op inhoud, werkwijze materiaal en vorm, de mogelijkheden en presentatie.


Het proces in beeld






Meteoriet; als vallende ster mooi om te zien maar eigenlijk heel gevaarlijk omdat de staart die je ziet wordt gevormd doordat het puin verbrandt wordt in de dampkring. (Mooi en vernietigend)

Door de proefjes werd mijn aandacht getrokken door de panty's. Ik vind het een sensuele stof en staat voor mij voor vrouwelijkheid.
Ik ben naar aanleiding van de proefjes en mijn onderzoek naar stoffen opzoek gagaan naar kunstenaars. Ernesto Neto is internationaal bekend geraakt met zijn allerlei amorfe vormen. Hij maakt installaties van synthetische stoffen zoals nylon en polyamide.
Door de stof strak te trekken, te laten bollen of uit te trekken creëer je een organische ruimte waarin huid en gestalte van het beeld een bijna fysieke aanwezigheid krijgen.
Dit wilde ik ook bereiken met mijn werkstuk.




In mijn verhaal vertel ik dat mijn toekomstbeeld plotsling veranderd wordt door een meteoroor "pandora". Ze brengt het onheil in natuurrampen. Ik moest mijn huis en haard verlaten en ik vluchtte naar een veilig ander land. Hier maaktte ik veel nieuwe contacten. De mensheid pastte zich aan zijn nieuwe leefomgeving aan. De panty's zijn de verbindingen van mensen. Ze zorgen voor een fysieke aanwezigheid in de ruimte, net zoals de mens is de stof rekbaar, sterk, flexibel maar ook kwetsbaar.
De kubus is de drager van mijn verbindingen en staat voor mij, in de wereld en de contacten. Door de opening van de doos van pandora kwam er onheil op de wereld en alleen hoop bleef achter. Dit verklaart voor mij dat nu in deze tijd nog, de mensheid ten tijde van oorlog, honger en rampen altijd hoop houdt.
Hoop kan passief maar ook actief zijn. In het laatste geval wordt de kans op de gewenste gebeurtenis vergroot door persoonlijke inspanningen. De panty's zorgen voor deze spanning. In tijden van onheil moeten we sterk blijven hopen en op een positieve wijze overdragen op onze samenleving want "Hoop doet leven".

(Middelste van de kubus zit de hoop verpakt die dmv de verbindingen, de panty's, naar buiten treedt)



Wat werd ik euforisch toen ik bezig was om de kubus op te hangen. Bij elke verbinding voelde ik dat het klopte!
Ja, ik vind het geslaagd! Heb ik iets laten liggen? Voor mijn gevoel niet maar er zal zeker iets zijn wat beter had gekunt.




vrijdag 19 augustus 2011

Schilderen op panelen




Kunst op locatie

Kunst op locatie
Evaluatie






Nadat we een locatie hadden gevonden, club 29 op de Korenmarkt in Arnhem, konden we aan de slag.
We kregen de opdracht om een story-/moodbord te maken. Al snel wisten we wat we wilden. De kroeg of club wilde we gebruiken en niet negeren.
We hebben een middag de ruimte verkend en gekeken, geprobeerd en gespeeld in de ruimte. Op deze manier kwamen we erachter wat we wel en niet konden gebruiken.
• Dag- nacht gebruiken,
• Vervreemden van de ruimte of gevoel,
• Andere werkelijkheid weergeven,
• Verschillende dimensies door de verschillende ruimtes in de kroeg,
• Vanuit associatie; een goed gesprek, ervaring met dronkenschap,
• Vanuit de kunst; vermommen, vervreemden, publiek (Christo verslag, Kennis en verdieping)
• Vanuit vakelementen; De ruimte is al ingericht en daar konden we beeldend moeilijk iets aan te voegen. We hebben gekozen om verschillende lichten te gebruiken voor onze voorstelling. De ruimte hebben we gekaderd door middel van waslijnen met stoffen jassen. (de garderobe op de eerste etage gaf ons deze inspiratie)
• Vanuit betekenis; “Dronkenschap” als thema gebruikt; we hebben het abstract willen weergeven, en aan de reacties te horen heeft het publiek het ook zo ervaren. Ze voelde zich in een andere werkelijkheid, soort droomwereld.
• Vanuit het publiek; het publiek kreeg het gevoel van dronken zijn, ook al konden ze het gevoel wat ze kregen niet helemaal onder woorden brengen. De verwerkingsopdracht vonden ze ook leuk. Opdracht 1 was opschrijven wat ze dachten te zien en opdracht 2; een glaasje limonade op een zo creatieve manier drinken.
• Wie als publiek? Leerlingen van een middelbare school was geen optie omdat ze begeleiders moesten regelen om ze naar de locatie te krijgen. We hebben gekozen voor de studenten eerste jaar beeldend van ArtEZ.





Opdracht 1 opdracht 2

Hoe heb ik het ervaren? Eerlijk gezegd ontzettend gezellig en leuk. We zaten met z’n vieren op een lijn. Ideeën werden gekoppeld aan elkaar. De een roept; de bar gebruiken, de ander hoe dan? Nou bijvoorbeeld omstebeurt opkomen. We vulden elkaar aan, of het beeldend was, theater of dans. Ik heb het idee dat we interdisciplinair gewerkt hebben. Onze disciplines zijn verweven met elkaar omdat het een geheel vormde. We hebben het allemaal samen bedacht en niet van jij doet iets beeldend bedenken dan doe ik wel een dansje instuderen etc. Het liep gesmeerd, kan er niks anders over zeggen. Nadat we geoefend hadden evalueerde we de dag, wat ik als zeer prettig ervaren heb.
Ik denk dat we het goed gedaan hebben omdat het thema niet meteen duidelijk was voor het publiek. De mensen hebben “dronkenschap”ervaren en dat was precies onze essentie!

Dames bedankt voor jullie inzet, gezelligheid en enthousiasme!
Ik vond het fijn om met jullie samen te werken en op naar volgend jaar, ik kijk er al naar uit.






Filosofie

Filosofie

“Wat is filosofie?”

De eerste les na de vakantie was filosofie.
Nadat we elkaar hadden voorgesteld gingen we aan de slag.

Wat is Filosofie?

Deze vraag is me eerder gesteld in het eerste jaar. Ja wat is filosoferen, het eerste wat in me opkomt is veel praten over een inhoud die misschien niet eens bestaat. Je vraagt, bevraagd en trekt veel in twijfel.
Je bent niet opzoek naar antwoorden maar beredeneerd de vragen. Doorvragen dat is de opzet van de filosofie. Filosofie is ook jezelf steeds verbazen, verbazen over zaken die in eerste instantie gewoon lijken. Ik denk dat jezelf vragen blijft stellen om tot inzicht te komen.
Op deze manier verruim je je blik op de bevraagde zaken. Hier doe je kennis mee op om meer wijsheid in pacht te krijgen over de dingen des levens. Filosofie is levenswijsheid?

Op wikipedia heb ik de definitie van filosofie eens opgezocht.
Oorspronkelijk betekende filosofie dus eenvoudig: "liefde voor wijsheid".Voor sommigen is de definitie van filosofie eenduidig, terwijl de definitie voor anderen zelf een filosofisch probleem vormt. Om het begrip toch te introduceren kunnen we zeggen dat het de studie is van de betekenis en geldigheid van ons denken en onze overtuigingen omtrent de meest algemene en universele aspecten van het bestaan (heelal, entiteiten of subjecten, objecten of dingen, en hun relatievormen). De filosofie of wijsbegeerte is de oudste theoretische discipline (zij kwam voor het eerst echt op in de 6e eeuw v. Chr.) die het verlangen en het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid.

In de stencils die we uitgereikt kregen hebben we een stripje gelezen.
Jongens vandaag fi-lo-so-fie; Bij filosofie kunnen we leren waarom mensen de dingen doen die ze doen; Waarom; Daarom, antwoord de leraar.
Daarom is toch geen antwoord? De kinderen vragen waarom om ze zich afvragen wat filosofie is. Daarnaast is het een abstract begrip. Dus uitleg van de leraar is wel op z’n plaats. Ik zou zoiets zeggen als; “Denken over het denken”. Leren na te denken over de dingen die doet, jezelf bewust maken over de keuzes. Jezelf bewust maken van het leven, je sport, het eten etc. Je dag niet alleen doorbrengen omdat alles moet maar af en toe stilstaan…. En denken…. “waar ben ik mee bezig?”
(De denker van Rodin, De denker wordt ook 'Le Poète' genoemd, omdat het beeld eigenlijk de mediterende Dante moest voorstellen)
De vraag; Wat is kunst? Werd ons ook gesteld. Ja kunst is ook zo’n breed en abstract begrip. Ik vraag me tijdens de lessen ook weleens af wat is kunst? Tijdens kunstgeschiedenis komen er kunstwerken van kunstenaars voorbij waar ik m’n bedenkingen bij heb zoals performances waar dieren op toneel geslacht worden of kunstenaars zichzelf pijn doen.
Wat is kunst dan? Kunst kan gevoelens oproepen, voor vermaak of juist niet. Ik denk dat kunst een manier is om te communiceren. Bij mensen roept het vragen op bijvoorbeeld; Wat zou de kunstenaar bedoelen of wat moet het kunstwerk voorstellen?

Waarom wil een kunstenaar zichzelf pijnigen zoals op deze afbeelding? Wat zijn z’n beweegredenen ? Lijkt mij duidelijk dat hij een statement wil maken maar op welke manier is mij onduidelijk. Het kan zijn dat Ron Athey mensen wil shockeren om bijvoorbeeld na te gaan denken hoe je veilig moet vrijen zodat je geen aids kan krijgen. De bedoelingen lijken me diepzinniger, dan dat op het eerste oog duidelijk mag zijn.
Ron Athey (geboren 16 december 1961) is een Amerikaanse performance kunstenaar in verband met body art en met extreme performance art . Hij trad op in de VS en internationaal (met name in het Verenigd Koninkrijk en Europa). Athey werk verkent uitdagende onderwerpen als de relaties tussen verlangen, seksualiteit en traumatische ervaring. Veel van zijn werken zijn aspecten van de S & M om ideeën te confronteren vooraf bedacht over het lichaam in relatie tot mannelijkheid en religieuze iconografie.
Op die manier worden mensen getriggerd om erover na te denken.
Kunst drukt de verbeelding of gevoelens van de kunstenaar uit waarbij de waarnemer een gevoel of verbeelding krijgt die het oproept. Kunstenaars begeven zich in 2 werelden die ze combineren namelijk de realiteit en de fictie. De waarnemer word meegenomen uit de dagelijkse realiteit, naar een door de kunstenaar
gecreëerde wereld, of anders gezegd, om de dagelijkse realiteit vanuit een ander perspectief te ervaren.

Het niet begrijpen van iets is belangrijk waardoor je eigen iets gaat afvragen, bevragen of gaat onderzoeken. In de klas kregen we het over het kiezen van een tube tandpasta. Tandpasta is een concreet begrip, iedereen kan een voorstelling maken van een tube tandpasta. De volgende vraag die ontstond door dieper na te denken was; Wat zijn keuzes maken? Een keuze is in deze vraag een abstract begrip, je kunt het niet zien of vastpakken. Deze vraag zou dus een filosofische vraag kunnen zijn.
Hetzelfde met de vraag over wat kwaliteit zou zijn? Iedereen weet wat kwaliteit is maar toch wanneer je het erover hebt kun je kwaliteit niet definiëren.
Zo zie je dat je de hele dag van allerlei vragen door je hoofd gaan. Het verschil tussen al die vragen zijn abstracte en concrete vragen.

Filosoferen is vooral over abstracte begrippen zoals de kosmos of hoe dingen ontstaan zijn.
Filosofen of wijsheren zoals Aristoteles, Socrates en Plato hebben hun theorieën die nu nog worden bekritiseerd of gebruikt door de hedendaagse filosofen.

Herinnering van de grotgelijkenis, Mimesis als nabootsing.

De grot van Plato



De gelijkenis vertelt hij als volgt. Stel je de situatie voor van iemand die gevangen zit in een grot, met zijn rug gekeerd naar het vuur. Hij is zich van het bestaan van de gang achter hem niet bewust, want hij zit zodanig vastgeketend dat hij alleen maar voor zich uit kan kijken. Het enige wat hij ziet, zijn de schaduwen op de rotswand van voorwerpen die achter zijn rug door mensen worden gedragen. De gevangene houdt uiteraard de schaduwen voor de werkelijkheid. Pas wanneer hij zich op een of andere wijze van zijn ketenen kan bevrijden en zich naar boven, naar de uitgang en het vuur begeven, neemt hij de echte voorwerpen waar. Hij is echter niet gewend aan het licht en zal pas na lange tijd daartoe in staat zijn. Als hij terugkeert naar de grot, zullen zijn medegevangenen echter niet weten waar hij het over heeft. Zij zullen hem zelfs als een gevaar zien en hem mogelijk doden.

Het licht word vergeleken met het goddelijk licht.

Als voorbeeld op de grot van Plato keken we in de klas naar een fragment van “The Truman show” Zelf heb ik deze film nog niet gezien. Ik heb gevraagd aan Fanny Rosa of zij de film kende: De film gaat over een man die vanaf z’n geboorte leeft in een schijnwerkelijkheid. Hij leeft in een decor waarin de zon en de maan zijn nagebootst. Hij denkt te leven in een echte wereld. In de film ontdekt hij langzaam dat zijn leven een geregisseerde film is. Uiteindelijk ontsnapt hij uit de handen van zijn geestelijk 'vader' en trekt hij de wijde wereld in.
De film “The matrix” is ook gebaseerd op Plato’s schijnwerkelijkheid en de echte wereld.De Matrix is een praktisch voorbeeld van René Descartes' beroemde stelling: "Cogito ergo sum" (Ik denk, dus ik ben). Namelijk dat je altijd en alleen zeker kunt zijn van je eigen bestaan maar dat al het andere een illusie kan zijn. De stelling van Descartes is dan ook de filosofische grond waar de film The Matrix op is gebaseerd.
De invloeden van Plato zijn te zien als Neo uitgeplugd en bevrijd wordt, en voor het eerst de werkelijkheid ontdekt. Plato beschrijft dat de mens die tot werkelijk bewustzijn komt, uit zijn grot naar buiten stapt. Wanneer die mens het daglicht aanschouwt, zal het hem pijn doen aan de ogen en de mens doen braken. Bij Neo is dit precies hetzelfde. Hij grijpt naar zijn ogen, en moet overgeven. Het idee van de Matrix komt ook overeen met het filosofische gedachte-experiment waarbij hersenen in een vat worden geplaatst en aangesloten op een krachtige computer. De hersenen beleven als het ware een simulatie die in feite niet bestaat maar alleen geproduceerd wordt door een computer.
Vandaar deze afbeelding; deze heb ik gekozen omdat het bij mij een idee oproept van ons eigen systeem. Mensen die vastzitten in hun eigen wereld en waar je uit probeert te komen. Hoe kom je eruit? Hoe doorbreek je dat? Is filosoferen een manier om jezelf bewust te maken zodat je je eigen wereld creëer?
Het boek “De wereld van Sofie” vertellen ze ook over een schaduwwereld en de ideeënwereld. Daar zitten de mensen diep in de huid van een konijn. Wij als mensen proberen naar boven te gaan naar het puntje van de haar. Op deze manier proberen we uit de grot te komen en het licht te volgen. Mensen die zich prima voelen blijven diep in de vacht zitten. Met andere woorden ondernemende mensen proberen eruit te komen om hun eigen leven in te vullen.



Reflectie op de les

Filosoferen vind ik best pittig omdat ik even leuk vind en daarna heb ik zoiets van kom maar op met het antwoord. Na de les heb ik meer inzicht waar het goed voor is. Zo en zo om de kunst beter te begrijpen en ik leer op deze manier beter door te vragen waardoor je in gesprek blijft. Het verdiepende in een gesprek vind ik juist interessant. Er komen antwoorden boven die in eerste instantie niet had gekregen. Zoals het voorbeeld het kiezen uit verschillende tandpasta’s. De filosofische vraag die naar boven komt is vervolgens; Wat is en keuze?

Filosoferen is dus alles in twijfel trekken, interessant maar ook onzeker. Onzeker omdat voordat je erover nadenkt het aangenomen hebt en dan blijkt na het filosoferen dat de aangenomen zaken niet zeker meer zijn. Je leert denk ik om door een andere bril heen te kijken om dingen vanuit een andere invalshoek te benaderen. Je leert objectiever en wijzer te worden in plaats van kortzichtig te blijven.
Les 2 Net Echt?

De eerste vraag die werd gesteld hoe te reflecteren op de lessen van filosofie.
Je kunt op verschillende manieren antwoord geven. Het antwoord kan uit boeken komen of je haalt je antwoord uit de vraag zelf. Ervaringen kunnen ook invulling geven aan het antwoord.
De vraag; Wat is schoonheid? Daar kwamen natuurlijke verschillende antwoorden op zover het antwoorden zijn. Schoonheid is weer zo’n abstract begrip. Wat de een als schoonheid ervaart hoeft de ander niet als schoonheid te vinden. De antwoorden in de klas waren wederom anders. De een geeft een mooie meid als schoonheid aan terwijl de ander schoonheid als een gegeven van binnen uit vind, schoonheid zit van binnen.
Plato die de schoonheid ervaart buiten de grot waar je door het licht verblind word terwijl ik denk dat je de schoonheid niet zou kunnen zien door de verblinding van het licht. Je wat is schoonheid dan? Ik denk bijvoorbeeld ook aan verzorgd, eenheid en aan een goed mens. Een begrip wat moeilijk te definiëren is. Mensen hebben allemaal stuk voor stuk een eigen idee over wat mooi is, wat schoonheid is. Het begrip valt niet af te kaderen. Een esthetisch oordeel is belangenloos. Dat wil zeggen we beleven ergens genot aan eenvoudig weg omdat we iets als mooi of als schoon ervaren.
La Primavera, rond 1478, Uffizi-museum Florence
Bijvoorbeeld: ik vind La Primavera van Boticelli schoon omdat bijvoorbeeld de kleuren en de prachtig geschilderde gezichten mij aanspreken en niet omdat ik rijk ben, het schilderij ga kopen en het thuis aan de muur ga hangen. Schoonheid is gebaseerd op kenmerken van het object.
Een esthetisch oordeel is universeel. Bijvoorbeeld: Iedereen beleeft de La Primevera als schoon.
Objecten met schoonheid zijn doelmatig of juist: schoonheid is een intrinsieke eigenschap van het object. Schoonheid ervaren is een volledig gevoelsmatige aangelegenheid, die zich ontrekt aan mijn verstand. Iets in La Primavera (bijvoorbeeld de drapering van de gewaden bijvoorbeeld) bekoort mij en beroert mijn bewustzijn of raakt aan mijn gevoel van genot. De ervaring van schoonheid geeft het idee dat het schone object doelmatig is: de vorm en het ontwerp van zijn de belangrijkste eigenschappen om een object mooi te vinden. Alles aan het object is correct en juist en precies zoals het moet zijn. Zoals bijvoorbeeld de symmetrische opstelling van Venus met cupido in de lucht, de bomen achter haar vormen een soort lichtkrans, de bomen die meevormen met de bewegingen, het prachtige gebloemde gewaad van Flora, en afmetingen (2m x 3m) van schilderij: alles klopt.
Teksten

Eva; Abstract en concreet geluk

De samenvatting van de tekst waarin het “midden” belangrijk is volgens Aristoteles. Geluk is een activiteit om je deugden te vinden en daar aan te werken. Aristoteles heeft ook nagedacht over wat de functie van de mens is. Ieder orgaan in ons lichaam hangt samen met de functie maar wat is de functie van de mens? Bewust handelen en denken doen we als mensen daarom verschillen we van de dieren. Misschien heeft de mens wel precies de zelfde functie als een bacterie en bevinden ook wij ons in een hogere levensvorm.
Evenmin als de bacterie beseffen we niet dat we ons "in de darmen" van een superlichaam bevinden dat we op die manier in stand houden. In religies heeft de God daar een verklaring voor, zondes aflossen, in de hemel komen of om juist God te leren kennen.

Kierkegaard, een Deense filosoof, vond dat Aristoteles geluk veelste algemeen benaderde. Hij vond dat je geluk haalt uit je eigen bestaan, hoe richt je je eigen wereld in. Hij was ook van mening dat hartstocht het hoogste goed is, dat is dan toch ook subjectief? Kierkegaards spreekt zichzelf tegen. Ook hartstocht is en abstract begrip. Wat voor de een hartstocht is, is dat voor de ander helemaal niet. Heeft ieder mens hartstocht? Kunnen we zonder passie leven? Of heeft ieder persoon een soort drive nodig in het leven?

Len; Kleur

Hoe weten mensen dat een kleur de kleur is? Mensen die kleurenblind zijn zien andere kleuren en dieren zien de kleuren die wij zien weer anders. Het licht weerkaatst in de ogen en op deze manier kunnen we kleuren waarnemen en is daarnaast ook afhankelijk van verschillende factoren. Een waarnemer is ook subjectief. Ieder mens is anders en zal kleuren daarom ook anders interpreteren.
Wat je niet ziet bestaat niet, dit is zo’n zin dat ik denk van steek je kop in het zand. Ik denk dat het ook met bewustwording te maken heeft. Wanneer ik sport, skaten of wandelen zie ik andere dingen dan wanneer ik in de auto zit. Als je bewust bent van de dingen om je heen zul je ze zien maar wanneer je er niet op let zul je ze ook niet zien.
Je hebt verbeelding en herinnering nodig waarbij je de ervaring meeneemt.
We dwaalden van het onderwerp af waarbij we op een nieuw begrip stuiten; Meta; meta niveau houd in dat wanneer je uit de situatie stapt en vanaf boven de situatie overziet je misschien de situatie op een andere manier bekijkt. Soms droom ik dit; Ik vlieg de wereld over en zie de natuur, mensen en situaties van boven. Ik krijg het gevoel dat je op deze manier de zaken vanuit een ander perspectief bekijkt zodat je een objectiever oordeel krijgt. Vliegen geeft je ook een vrijheidsgevoel. Zou reïncarnatie bestaan dan zou ik wel als een vogel willen terug komen, om die vrijheid te kunnen ervaren.

Lijkt me trouwens handig om af en toe uit een situatie te gaan om die vervolgens van boven af te bekijken zodat je zelf op een ander spoor word gebracht dan wanneer je in de situatie begeeft en mensen je waarnemen. Big brother is watching you.


Lisanne; Denken over de verwondering

Jezelf verwonderen is eigenlijk de basis van de filosofie met als gevolg dat je vragen krijgt. De verwondering als verwondering laten staan en blijf verwonderd in je leven door vragen te stellen en doorvragen. In de filosofie was er een 2-strijd over het begrip verwonderen door enerzijds Aristoteles en Plato anderzijds de stocijnen en demicritus.
In het lesboek Geeft Socrates ook aan dat het bij de filosofie draait om “de verbazing”. Wat zich richt op de ondoordachtheid van hetgeen men zegt en denkt. En daarbij, kennis dat leidt tot de deugd.
Wat ik ook een mooi stukje vind in het lesboek is wat Plato beschrijft; Voor Plato is de mens een gevangene van zijn eigen zintuigen, die pas vrijkomt als hij/zij zijn verstand gebruikt. En die achter de schaduwen de zichtbare wereld ziet, de ideeënwereld.
Dat is eigenlijk toch zo mooi aan de kunst; je gebruikt je zintuigen en je verstand op een ander niveau. Je kunt werelden maken en creëren op een manier zoals jij ze ziet. Kunst kan dus een eye opener zijn. Kan kunst je zintuigen prikkelen? Of is kunst juist bedoeld om de zintuigen te prikkelen?
Ik ging opzoek nar een leuke afbeelding en ik kwam deze installatie tegen die meteen mijn interesse wekte. Deze interactieve kunst installatie van Hannes Broecker uit Dresden, Duitsland. Het idee achter deze met cocktails gevulde aquariums is dat kunst zintuigen zouden moeten stimuleren. In dit geval dan onze smaak…



Verwonderen is een proces van radicalisering? Radicalisering is een extreem standpunt innemen.
Radicalisme is een politieke of maatschappelijke filosofie die meerdere betekenissen heeft. Het woord is afgeleid van radix dat wortel betekent. Het verband tussen radicalisme en "wortels" ligt in de beeldspraak van een systeem/structuur/partij als een boom. Wil je de boom verwijderen, dan dien je ook de wortels mee te nemen. Wil je een nieuwe structuur "planten", die stevig staat, dan moet je hem in een gedegen filosofisch systeem verankeren/doen wortelen.
De Übervraag in de filosofie; “Waarom is er iets en niet niets”?
Op andere planeten is er geen leven mogelijk. De aarde is meer dan 4 miljard jaar geleden ontstaan. Het leven is 1 miljard jaar later ontstaan. Doordat er een ozonlaag omheen zit werd er leven mogelijk door de zuurstof en het water op de aarde. De evolutie zorgde ervoor dat we er nu zo uit zien. Anderen denken dat god de wereld geschapen heeft.
Waarom bestaan we? Ja geen idee, is het geluk of bestaat god echt? Als god zou bestaan waarom is er zoveel ellende op de wereld? Ik geloof meer in de evolutie theorie van Darwin. Mens en dier die zich aanpassen aan hun omgeving waardoor overleven mogelijk werd.
Hoe jij deze vragen beantwoordt bepaalt hoe jij de wereld ziet en hoe je de wereld behandelt. Omdat je een onderdeel van de wereld bent, bepaalt hoe je de wereld ziet ook hoe je jezelf ziet en jezelf behandelt. Door de filosofie lessen probeer ik me meer open te stellen en na te denken over de materie.
Waarom ben ik hier? Nou, als God niet bestaat, dan betekent dat het leven ontstaan moet zijn door middel van een of ander natuurlijk, onpersoonlijk, onintelligent, en uiteindelijk doelloos proces. Dat betekent dat we uiteindelijk net zo doelloos zijn als het proces dat ons tot bestaan bracht zelf.



Les 3 Schoonheid en ware liefde
Als eerst begonnen we de les met de grotgelijkenis van Plato. We hebben de illustratie nog even bekeken. Boven de grot; het licht;
De ideeënwereld volgens Plato (het hemelse?), Het zijn, de essentie.
Zintuigelijke waarneembare wereld; vergankelijk en veranderlijk, de wereld zoals wij als mens die kennen.
Kunst; Een afschaduwing van een afschaduwing. Plato vat kunst op als nabootsing van de werkelijkheid.
Eline geeft een samenvatting van haar tekst, Mimesis
Eline legde het de klas uit dat je in de ideeënwereld een type (idee/abstract) hebt van bijvoorbeeld een stoel (concreet). In de zintuigelijke wereld maakt een ambachtman de stoel en een schilder schildert deze weer na. Dus de schilder maakt een kopie van een kopie volgens Plato. De schilder schildert de stoel als het ware in een derde wereld.
Vincent van Gogh; Impressionist, maakte vele stoelen vanuit verschillende posities. Toen Eline de stoel als voorbeeld nam kreeg ik meteen een idee om een afbeelding te zoeken van Van Gogh omdat hij me inspireert. De kleuren die hij gebruikt, zijn verschillende ontwerpen en zijn levensloop boeien me. Als kunstenaar ben je toch bevoorrecht om de materie anders te bekijken en te interpreteren. Gaugin, vriend van Vincent heeft ook stoelen geschildert en dan op een andere manier. Waarom de stoel? Wat geeft de stoel voor ’n gevoel, wat is het symbool? Je stoel word versierd als je jarig bent. De stoel als zetel, de stoel als symbool van huiselijkheid?
De stoel van Vincent van Gogh
Plato zegt dat kunst niet goed voor je is omdat kunst de werkelijkheid niet weerkaatst en het is irrationeel, je geest gaat ervan dood omdat je niet meer nadenkt. Vroeger, in de tijd van Plato gebruikte men de kunst als communicatiemiddel omdat men niet kon lezen en schrijven. Nu kunnen we lezen en schrijven en staat kunt nog steeds als communicatiemiddel maar nu in een andere context. Kunst is breder dan ooit. Het gaat natuurlijk over je eigen interpretatie wat ieder onder kunst verstaat. Je individuele opvatting is belangrijk hedendaags want ieder heeft een eigen mening en neemt de werkelijkheid anders weer. Ruim 2000 jaar geleden dachten mensen hetzelfde, een algemeen beeld ergens van, realistisch (schilders, beeldhouwers etc. en een geïdealiseerde wereld. De kunst was toen nog begrijpelijk en naar maatstaven. De fotografie heeft veel doen veranderen op de realistische kijk van de werkelijkheid. Nu in 2010 denken we anders over de kunst, die nu ook zeer verscheiden is door de individualisering van de mens. Hoe wij denken over de kunst is van belang over wat we maken. Ieder periode heeft een andere manier van denken en dat werkt door in de kunst. In alle periodes in de kunstgeschiedenis tref je kunstwerken aan die je mimetisch zou kunnen noemen.
In de geschiedenis van het begrip mimesis speelt de spiegel een belangrijke rol. In de spiegel wordt de werkelijkheid op de meest volmaakte wijze weergegeven. Daarentegen wordt het spiegelbeeld tegelijkertijd begrepen als het meest onwerkelijke en bedrieglijke. ‘In de spiegel verschijnen mens en ding namelijk daar waar ze niet zijn.’ Maar dit verschijnen van de werkelijkheid waar ze niet is, behoort tot de structuur van het verschijnen zelf. En het is tevens zo dat de spiegel het de mens en de dingen juist mogelijk maakt te verschijnen. En is verschijnen niet een ander woord voor zijn? ( René Margritte)
Een kunst of object wordt mimetisch genoemd wanneer het op een of andere manier de werkelijkheid afbeeld. Zou je een waarneming mimetisch kunnen noemen? Is alles in deze wereld mimetisch? Is het de intentie / bedoeling van een kunstenaar om de werkelijkheid na te bootsen of weer te geven wat hij/ zij ziet? Kan er ook een nabootsing van een gevoel worden weergegeven in de kunst?
Door je eigen referentiekader kun je niet objectief kijken. Vb. Donkere mensen uit elkaar houden vinden blanken moeilijk terwijl donker mensen daar geen moeite mee hebben. Ervaringen zijn van invloed op wat je ziet en denkt.
Ernst Gombrick; Hij zei; “Kunst is geen nabootsing van de werkelijkheid”, de schilder schildert niet wat hij ziet, hij ziet wat hij schildert.




Kan kunst wel nabootsing van de werkelijkheid zijn?
Het werk van Dali en Magritte vind ik intrigerend. Zelf houd ik van realistisch werk en mijn eigen werk is vaak ook tot in de details, vandaar weer een voorbeeld van Magritte die voor mijn gevoel goed past bij de vraag of kunst wel nabootsing van de werkelijkheid is.
Het bekendste werk van Magritte is zonder enige twijfel La Trahison des Images (1928-29) of "Het verraad van de voorstelling" met de geschilderde tekst: Ceci n'est pas une pipe onder de zeer realistische afbeelding van een pijp. In dit werk schildert René Magritte een pijp met vlak daaronder de boodschap: "Dit hier is geen pijp". Hij wil zichzelf en de toeschouwer herinneren aan het feit dat het hier gaat om een met olieverf beschilderd doek, oftewel een schilderij, en niet om een echte pijp. Elke verwijzing naar een echte pijp pleegt verraad aan het feit dat een pijp eigenlijk een idee is en dus zijn oorsprong heeft in de geest. Door ons telkens te bevragen en als het ware te misleiden, dwong Magritte ons over kunst na te denken. De conceptuele kunstenaars trokken deze lijn zeer extreem door met een installatie, een performance of een happening en herleidden het kunstwerk tot een idee. Dit is ook een kritiek op de kunstenaars die vinden dat ze de werkelijkheid zo waarheidsgetrouw moeten weergeven, zoals de hyperrealisten later. René Magritte vond dat het de taak is van de kunstschilder om de realiteit in een ander kader te plaatsen. Zijn kunst roept altijd meer vragen op dan zij kan beantwoorden.
De les kwam stroef op gang vandaag. Misverstanden over de tekst van Eline. Vervolgens werden de begrippen over Mimesis nog eens herhaald. Het resultaat mag er zijn want ik weet nu waarom we anders denken dan Plato toen, over kunst. Ieder heeft een eigen referentiekader waarin je leeft. Een kader wat je vormt door je levens- ervaringen en persoonlijke groei.









Les 4 viel uit door ziekte van Magreet

Les 5 Neoplatonisme en Christendom
We begonnen de les met een filmpje van Youtube over een geniale vogel; “De Lyre Bird”. Deze vogel bootst geluiden na uit z’n omgeving om de vrouwtjes te imponeren. Deze vogel kan wel 20 verschillende geluiden nadoen. Ik dacht wel is dit waar, is het bedrieglijk? Aristoteles zei al dat kinderen leren door nabootsing.
Albert Bandura is een psycholoog die verschillende testen heeft gedaan met kinderen. Uit de test blijkt dat ook agressief gedrag word nagebootst. Zijn leer methode heet observerend leren of sociaal leren.
Teksten
Anne; Dialoog van Plato door Socrates en Ion.
Het dialoog gaat over vragen stellen en stellingen geven door Socrates waarop Ion concrete antwoorden geeft. Terwijl Socrates (In naam van Plato) juist abstracte antwoorden zoekt door kritische vragen te stellen aan Ion. De vraag die hij stelde: Wat is schoonheid? Waarop Ion antwoordde met, Een mooi Meisje. Socrates bevraagd Ion en legt hem de antwoorden in de mond waardoor hij wel moest antwoorden wat Socrates beweerde.
Door vragen te stellen probeert Plato de “de waarheid” te achterhalen. Hij brengt het op zo’n manier alsof hij van niks weet terwijl hij van te voren al weet waar hij naar toe wil, welk antwoord hij wil horen. Door zijn vraag stelling probeert hij mensen bewuster te maken van de antwoorden. Plato onderscheid antwoorden in gesprekken door kritisch in positieve zin te zijn. Hij gaat erop in om de antwoorden die er zitten eruit te krijgen.
Als voorbeeld te noemen, een interview, ook wel vraaggesprek genoemd, is een gesprek waarbij een of meerdere personen worden ondervraagd door een of meerdere personen. Het is een methode om een persoon systematisch kennis van een ander te laten vergaren. Interview of vraaggesprek is ook de naam van de (eventueel bewerkte) publicatie van het gesprek. Interviews worden bijvoorbeeld door personeelswerkers gebruikt tijdens sollicitatiegesprekken om een indruk te krijgen van de sollicitant. Een interviewer kan door de juiste sfeer te creëren en door de juiste vragen te stellen een gesprek een eigen karakter meegeven en de geïnterviewde bekentenissen ontlokken. Communiceren vindt iedereen de gewoonste zaak van de wereld. Maar, wat is communicatie eigenlijk? Vaak krijg je op deze vraag antwoorden als:“Communicatie is praten en luisteren. Het heeft ook te maken met zender en ontvanger, iets met storing en iets met verbaal en non-verbaal.” Natuurlijk, dit is allemaal waar. Maar wat is communicatie nu precies? Communicatie, wat is dat eigenlijk?
Door communicatie proberen we bewust of onbewust gedachten, meningen en gevoelens uit te wisselen. Het is zo in ons leven geïntegreerd en we zijn er zo mee vertrouwd, dat we er eigenlijk nauwelijks over nadenken. Als je iemand iets wilt uitleggen, dan denk je na over wat je gaat zeggen, maar vaak niet over hoe je het gaat zeggen. Is interviewen een filosofisch ding? Het interviewen van nu kan dat vergeleken worden met de conversaties van de oude filosofen? Plato ondervraagde ook de mensen zodat hij zelf wijzer werd. Plato wist van te voren naar welke antwoorden hij zocht en misschien nog moet vinden.
Wie heeft meer kennis? Diegene die theoretisch- of praktisch onderlegt is? Een vraag die niet 1,2,3 te beantwoorden is. Ik denk juist de overlapping, zonder praktische kennis is het moeilijk om de theorie erop toe te passen en andersom. De combinatie maakt de kennis. Plato is altijd op zoek naar het theoretische antwoord, de definitie een objectief antwoord. Hippias gaf in het dialoog juist concrete voorbeelden, een mooi meisje, wat een subjectief antwoord is. Het abstracte begrip van “schoonheid” is op verschillende manieren te interpreteren, wat de een schoonheid vind hoeft de ander dat niet te vinden. Zouden abstracte begrippen dan relatief zijn?
Kelly; “De waarheid”
Is de waarheid objectief (feit) of subjectief (mening)?
De tekst is en dialoog tussen schoolkinderen over een toets. Een had de toets niet gehaald en waarom dan niet? Verschillende antwoorden en speculaties zijn mogelijk. Voor de een was een scheiding geen reden om een toets niet te halen terwijl de ander dat heel goed begrijpen kan door een zelfde ervaring.
Een opvatting is waar wanneer je het gebruiken kan of je erin kan vinden. (pragmatisch/ effectieve waarheid). Waarheid is ook zo’n abstract begrip waarop je subjectieve antwoorden kan geven. Meningen kunnen elkaar overlappen en je kunt deels met elkaar eens zijn. Bijvoorbeeld; Mijn vriend en ik vinden die ene auto prachtig maar ik vind hem te duur terwijl hij het geld ervoor over heeft en ik niet. Als we allemaal een andere mening zouden hebben zouden we niet kunnen communiceren met elkaar. Politiek word nog moeilijker, schoolbesturen weten niet meer hoe de lessen te verzorgen etc. Voor een deel overlappen meningen zich ook al zijn we stuk voor stuk individuen. Relativisme; De waarheid is relatief, wat voor ieder wat anders betekent. Dus je zou kunnen stellen dat abstracte begrippen misschien wel subjectief en daarnaast relativeerbaar zijn?
Om te kunnen relativeren, moet je ‘afstand’van het probleem nemen. Dus neem even een time-out en bekijk het probleem van alle kanten, dus niet alleen van jouw kant, maar ook van de andere kant. Beredeneer het probleem objectief en laat je niet door emoties beïnvloeden. Is een kunstenaar ook bezig met relativeren? Is relativeren net zoiets als filosoferen om meer kennis te vergaren voor je persoonlijkheid? Helpt relativeren om betere kunstwerken te maken? Of gebruikt de kunstenaar eerder zijn emoties om die later te relativeren? Dit is werk van Jackson Pollock. In actie schilderen is misschien wel bevrijdend en na het gooien en smijten met verf ga je over je werk relativeren, Waarom heb ik dit zo gedaan, had ik het anders moeten doen?
Er zijn kunstenaars die onder hypnose iets maken en later erover na denken hoe dat tot stand is gekomen. Je vrije geest gaat als het ware aan de gang. Lijkt me trouwens leuk en lekker om een keer te gaan action painten!

Ymke; 10 geboden
Haar tekst ging over het wel of niet afbeelden van goden. Door de eeuwen heen is er veel getwist door het Christendom van het wel of niet afbeelden van de goden. In sommige tijden wel en dan weer niet maar waarom?
God; het idee/ ideeënwereld, hoe wil je god afbeelden als je niet weet hoe de man/vrouw eruit ziet als je hem/ haar nog nooit gezien hebt? Als je niet weet hoe god eruit ziet of het verhaal van de schepping waar niemand bij is geweest, kun je ze ook niet afbeelden. God creëert en niet de mens. Het Christendom vind dat het afbeelden van hemelse figuren een nabootsing van de werkelijkheid ofwel de mimeses. Mensen kregen dan een schijnwerkelijkheid te zien. (De bijbel, God, de schepping is dat niet bedacht om mensen ergens in te laten geloven, want hoop doet leven, vooral in slechte tijden? Niet voor niks dat het Christendom opkwam in de duistere middeleeuwen?)
Het neoplatonisme kwam op en het Christendom kon dat nieuwe wereldbeeld goed gebruiken en werd vertaald naar de Christelijke beelden. De kunst werd daarbij een hulpmiddel. Plotinus zag de zon, het licht als god en dat paste het Christendom toe in de Christelijke kunst. God word afgebeeld als een duif in de zon. Christelijke kunst zit vol met symbolen. Mensen konden in die tijd niet lezen of schrijven vandaar dat er symbolen in verwerkt zitten. Het moraal is in ieder geval een goed mens zijn en goed te leven want anders ga je naar de hel. Werden mensen in die tijd dom gehouden? Mochten ze niet nadenken over hun eigen leven en over hoe deze te leven?

Ben; Denken over games
Ben zei meteen dat hij verrast was over het feit dat er meestal negatief word gedacht en geschreven over games, juist in dit stuk niet aan de orde kwam. Het werd op een andere manier belicht. De tekstschrijver heeft zelf spelletjes uitgeprobeerd om een beter zich te krijgen over de virtuele wereld. De virtuele wereld is ook een vorm van Mimesis, het nabootsen van de echte werkelijkheid, vooral dat de games van nu er zo ontzettend werkelijk uit zien (ook in het voorbeeld van Ben). Ben vertelde ook dat de aanname veel belangrijker is dan het willen nabootsen van de werkelijkheid in de games. De aanname is het verhaal, het spel wat je speelt wat relevanter is voor de gamer dan de gesuggereerde werkelijkheid. Een gamer focust zich op datgene wat belangrijk is en de rest doet er niet toe.
Plato zou voor meer werkelijkheid, object gaan en Aristoteles voor de aanname.
Waar ben ik op gefocust? Ja, waar ben ik op gericht? Ik probeer juist te handelen, de middenweg te vinden in het leren, in het gezin in m’n leven. Ga ik te hard dan verlang ik teveel van mezelf, wanneer ik weinig doe word ik gestrest. Ik denk dat het relativeren dan ook weer terug komt omdat ik daardoor rustiger word en prioriteiten kan stellen voor wat echt ertoe doet. Wat is mijn doel? Waar wil ik naar toe? Ik heb wel een aantal doelen, want hoop doet leven. Doelen worden bijgesteld onderweg, en om een hoog doel te bereiken zal ik mezelf kleinere doelen moeten geven. Op die manier blijft het hoogste doel bereikbaar. Wat is dan het hoogste doel? Kennis vergaren hoort dat bij het hoogst haalbare?
Probeer steeds jezelf te verbazen en bewuster met je leven om te gaan. Zoom ergens op in, de dingen die je verbazen, vergaar kennis en word wijzer en neem dit mee onderweg, onderweg in je rugzak die steeds voller word….









Les 6 Emotie
De les ging van start met een trailer van de film “Inception”;

Inception, de nieuwste film van Christopher Nolan, speelt zich grotendeels af in een droomwereld, of eigenlijk in het onderbewuste van de dromer. Dromeningenieur Dom Cobb heeft zich gespecialiseerd in het binnentreden van het onderbewuste om de dromer daar informatie afhandig te maken. Of te manipuleren. Soms zelfs op verschillende niveaus: een droom in een droom. Een intrigerende premisse voor een film, die in Inception vooral visueel wordt uitgewerkt.
Filosofische kwestie
Christopher Nolan heeft iets met het thema (on)werkelijkheid, dat moge duidelijk zijn. De Brit brak door met het ingenieuze Memento (2000), een film in omgekeerde volgorde zodat ook de toeschouwer het desoriënterende geheugenverlies van de hoofdpersoon ervaart en met hem doordringt tot de kern: wat is echt? En wie bepaalt dat?

Het is een filosofische kwestie, maar ook een die raakt aan het hart van cinema: de kijker een andere wereld intrekken. Een die misschien veel lijkt op de eigen wereld, of juist helemaal niet. Een wereld waarin de filmmaker god is en, zeker in een tijd van CGI en 3D, waarin alles kan en de meest bizarre dromen bewaarheid worden.

Wieke en Leonie zijn naar de film “Inception”geweest. Deze film sluit aan bij de lessen filosofie, Plato, Aristoteles en andere filosofen komen aan bod in de les. Kunnen we de film in relatie brengen met de filosofie? Dromen die gemanipuleerd zijn, dromen in niveau’s, je werkelijkheid word droom en andersom en wat is dan de realiteit waarin je leeft? Bizar dat iemand grip heeft op je onderbewuste, iets waar je misschien geen weet van hebt. Herinneringen die weer naar boven worden gehaald, wat ook met dromen gebeurt. Door dromen, wat ieder mens doet, verplaatsen herinneringen naar je onderbewuste en misschien wel met een doel, wie zal het zeggen?
Als toeschouwer van de film raak je de draad ook kwijt, in welke wereld zit ik nu? Dit zou een filosofische vraagstuk kunnen zijn. Platonisch gezien spreek je nu wel over verschillende werelden in de film “Inception” De Ideeënwereld en onze wereld/ de werkelijkheid. De grot van Plato zou vergeleken kunnen worden met het onderbewuste, wat een moderne gedachte is.

Voorbeeld van een film wat ook speelt met het bewuste en het onderbewuste van de mens;
The Game met Michael Douglas
Nicholas Van Orton is een rijke bankier, die alles heeft wat z'n hartje begeert, behalve een beetje spanning in z'n leven. Rond z'n 48e verjaardag geeft zijn broer Conrad hem een visitekaartje van een entertainment-bedrijf. Nieuwsgierig geworden besluit Nicholas het bedrijf te bezoeken. Na een lange tijd onderzoeken of hij geschikt is voor het spel, hoort hij dat het niet doorgaat; The Game is begonnen. Zijn leven staat volkomen op z'n kop. Conrad geeft toe dat hij "the game" heeft gearrangeerd om zijn broer weer terug naar de werkelijkheid te krijgen en om hem te helpen weer plezier in het leven te krijgen.
Een film die ook speelt met een droomwereld en de realiteit. Je word als toeschouwer meegenomen in een spel van dromen. De illusie, het dromen een onderwerp die vaak word gebruikt door kunstenaars. Ze spelen met verschillende werelden om de toeschouwer op een ander spoor te brengen. Of zouden ze het onderbewuste bewuster willen maken? In dromen kan eigenlijk alles, is dat iets wat we in deze tijd nodig hebben omdat alles er al is?
Voorbeeld Architectuur van Gaudi; Hij maakte zulke indrukwekkende, organische gebouwen. De eerste keer dat ik het onder ogen zag in Barcelona was ik opslag verliefd. Ik waande me in een onderwaterwereld. De kleuren, de vormen en het nieuwe zorgde ervoor dat ik gegrepen ben door zijn architectuur. Het geeft me een gevoel of ik in een droomwereld was beland. Zou het zijn droomwereld zijn? Waarom moet alles zo strak tegenwoordig?
Voor mij is Gaudi een waardevolle inspiratiebron. Je kunt zien dat de natuur voor hem een grote rol speelde en die komen tot uiting in zijn organische gebouwen.


Neoplatonisme in de middeleeuwen en later
Plato vind kunst bedrieglijk, imitatie van de werkelijkheid, een kopie van een kopie terwijl Aristoteles kunst geen imitatie vind, als maar kunt begrijpen dat een knie op verschillende mogelijkheden afgebeeld kan worden. Als je maar kunst zien dat er een knie mee bedoeld word. Gombrich zegt dat je dingen maakt vanuit je eigen kader, je eigen belevingswereld. Je zou kunnen zeggen dat onze manier van kijken beoordeeld is. Plotinus en het Neoplatonisme (3e eeuw na Chr.) Zij trekken de lijn van Plato door en hebben een andere visie namelijk; Kunstwerken tonen wat andere voorwerpen niet kunnen laten zien kan wel in de kunst. Daarom is kunst volgens hun van hogere orde dan alledaagse dingen in de werkelijkheid.
Plotinus zijn visie, interpreterend van Plato en tegenovergesteld van Plato het Neoplatonisme. Hij zei dat een schilderij essentiële kwaliteiten tonen van de objecten zoals in de ideeënwereld. Zou kunst dan een mengsel zijn van verschillende werelden? Zouden mensen kunstwerken eerder begrijpen als ze kennis zouden hebben van de verschillende niveaus in de kunst. Een kunstenaar die kan spelen met een droomwereld, werkelijkheid en eigen interpretatie is rijk en vrij van geest. Heerlijk toch eigenlijk!
Plato en Plotinus


Plato
1. Ideeënwereld Hoogste goed
2. Onze wereld Zintuiglijke wereld
3. Kunst Afschaduwing van een afschaduwing
Plotinus
1. Ideeënwereld De zon, het goede, God, het licht
2. Geest Ideeën of vormen
3. Wereldziel
4. Ziel
5. Individuele ziel
6. Materie
De zon verwarmd en verlicht de aarde. Naarmate de zon de aarde raakt, hoe minder licht (verste verwijderd van de zon) de materie vangt. Het stoffelijke of de materie van bijvoorbeeld een steen krijgt minder licht dan wanneer je dichter bij de zon bent. Wij zelf maken de geest en onze geest geeft ons toegang tot de bron, de zon. Dus in onze werkelijkheid zijn we verbonden met de hogere werkelijkheid.
Het Neoplatonistische wereldbeeld kan gemakkelijk in het Christelijke wereldbeeld vertaald worden. (Plotinus ziet de zon als god die het licht brengt) Denk aan het woord van God; Hij zei dat er licht moest komen en er kwam licht. Het Neoplatonisme stond voor de Christenen in direct verband met God en de mens. De kunst werd hieraan ook gekoppeld, namelijk dat de kunst gebruikt werd om zogenaamde hemelse taferelen af te beelden. ( De tijden wisselden elkaar af wanneer Christelijke kunst afgebeeld mocht worden of niet)
Kerkvader Augustinus wees de kunst niet af als deze maar werd ingezet dat kunst ons herinnerd aan God en oproept tot vroomheid. Wanneer er goddelijke orde, eenheid, regelmaat werd gebruikt in de werken, werd kunst toegelaten in de kerk. De getallen verwezen dan bijvoorbeeld naar de aantal apostelen in de Bijbel. Een Kathedraal weerspiegelt het hemelse Jeruzalem. De heiligen zijn bemiddelaars tussen de hemel en de aarde. De kerk geeft de Christenen een visioen naar het leven hierna, mits je goed bent geweest. De kerk is daardoor erg rijk geworden door rijkelijk versierde kaften, interieur en spullen om het huis van god te laten zien. Is dat geen misleiding? Een gevolg hierop zijn kloosterordes die juist vinden dat je simier moet leven zoals de Cisterziënzers. Die keurden de uiterlijke schoonheid af juist naar binnen gekeerd leven en aanbidden.
Is kunst misleidend of kan het je waarheid tonen die je normaal niet ziet? Zou kunst je meer bewust maken van meerdere denk niveaus? Zou je de waarheid ook kunnen voelen door muziek of theater, en of een hele mooie poëtische tekst?
Vb van moderne kunst over de verschillende werelden.

Salvador Dali; In zijn schilderij 'De verzoeking van de Heilige Antonius'
verwerkte Dali elementen uit het beeldenpark van Bomarzo:
de Olifant, het Tempeltje, de Schildpad met vrouwenfiguur
die op een trompet blaast en de Pegasus.
Wat voor een kunstsoort je beoefend alles heeft te maken met het communiceren naar de toeschouwer. Je beeld iets uit, je creëert een sfeer. Zouden mensen in hogere sferen kunnen komen door kunst? Zou je een euforie voelen als dingen kloppen voor je gevoel? Heeft kunst te maken met je gevoel?
Misschien ga je dingen des levens anders interpreteren doordat je geraakt word door beeld, tekst of geluid?
Wat doet muziek met de mens?
Kunst beleef je door je zintuigen
















Les 7 De passies van de ziel
De droom van Danté, `De Goddelijke komedie`
Danté wil god ontmoeten in zijn leven. Halverwege zijn zondige leven wil hij God ontmoeten om het hoogste goed te willen bereiken. Hij komt Vergilius tegen en bracht Danté naar Maria. Hij zag het licht in Maria haar ogen en dacht dat hij droomde. Bernardes van Clairvaux is een hoge Christelijke en kon Danté naar God brengen. Alleen Christenen kunnen tot het hoogste goed komen. Hij was opzoek naar een antwoord over de liefde.
Zijn hele reis stond in het teken van een antwoord vinden over de liefde. Het antwoord vond hij in zichzelf. De liefde is er altijd en hoe je deze invult ligt aan jezelf. Het gevoel van liefde is platonisch omdat het Danté naar hoogste regionen brengt. Zijn reis eindigt wanneer hij het licht, God gezien heeft.
De tekst, vertaald vanuit het Italiaans, heeft getalsverhoudingen. Bijvoorbeeld 12 zinnen en getal 7 en 3 voor bijvoorbeeld de zinsopbouw. Dit vormt een Neoplatonisme beeld.
Begrip Mimesis
Mimese; verhouding tussen een afbeelding en bijvoorbeeld een model, literatuur etc.
Er zijn verschillende interpretaties van het begrip Mimesis.
Plato vind Nabootsing, bedrog en illusie een mimese van de werkelijkheid terwijl Aristoteles een uitbeelding of afbeelding die niet natuurgetrouw hoeft te zijn een mimese. Plotinus, Neo-platonist, vind mimese een weerspiegeling of afspiegeling van een hogere schoonheid.
Wat zou Plato vinden van Fotografie; Het is wel een middel wat het meest de werkelijkheid nabootst maar helaas zou Plato alles wat nabootsing is afkeuren omdat het een afspiegeling is van de lagere werkelijkheid.

De centaur is samengesteld met elementen uit de bestaande werkelijkheid: paard en mens zijn de modellen. De centaur is het origineel dat zijn bestaan alleen te danken heeft aan de nabootsing. Mimesis weerspiegelt dus niet slaafs de bestaande werkelijkheid, ze schept een nieuwe werkelijkheid. De nabootsing van die zelfgeschapen wereld blijkt echter wel getrouw. En dat geldt ook als de weergave slechts suggestief is: wat in de nabootsing slechts wordt gesuggereerd, wordt in de geest tot volledige zintuiglijke tegenwoordigheid aangevuld.

Je kunt op verschillende manieren naar kunst kijken.
• Je kunt een kunstwerk beschouwen op de dingen die je ziet, de kleuren, de voorstelling, wat zegt het me.
• Formele kwaliteiten; vanuit Hardop kijken met beeldende begrippen.
• Vanuit de kunstenaar; Wat zijn de z’n beweeg redenen of wat is de achterliggende gedachte.

Thomas Struth; Kunstenaar die mensen fotografeert in een museum.

Ook als de kunstenaar het niet bedoeld heeft kan een toeschouwer het toch opvatten als een mimese, als een afspiegeling van de werkelijkheid. De kunstenaar maakt z’n werk vanuit zijn eigen kader en de toeschouwer beschouwt vanuit zijn eigen kennis of kader. Dat is misschien en reden voor de miscommunicatie tussen het werk en de beschouwer. Zoals de Cobra stijl bijvoorbeeld, een stroming waar mensen vaak al een antwoord hebben klaar liggen.”Ja, dat kan mijn zoontje ook van 7 jaar”. Toeschouwers hebben misschien geen kennis van zaken. Waarom maakt een kunstenaar dat, wat zijn z’n redenen om dit werk te maken? De toeschouwer bekijkt zo’n werk vanuit zijn eigen kader. Jammer want mensen zouden zich kunnen openstellen voor nieuwe impulsen zodat vooroordelen juist objectiever kunnen worden. Je gebruikt de kennis die je hebt om te beschouwen.
Kunst; Is in de kunst niet alles een mimese? Het spiegelbeeld gelijkt visueel het meest op het origineel, maar je kunt het niet aanraken of horen. Daarom is aan elke nabootsing meteen te zien dat het een nabootsing is.
Als kunstenaar kun je jezelf onderscheiden van de andere Kunstenaars wanneer je je eigen pad volgt en je eigen wereld kunt creeëren.










Door Eva Vermeulen DBKV 2B

Extra bijlage; De dagloze krant, erg interessant


Filosofie









De ideale school

De Ideale school
Eva Vermeulen 2B
18-01-2011
PPO






De ideale School voor het primair onderwijs

Waaraan moet mijn ideale school voldoen, om een ideale school te worden? In platonische zin slaat “het idee” op iets wat niet werkelijk bestaat, maar wel gedeeltelijk gerealiseerd kan worden. Ik vind idealen niet- realistisch of dromerig maar door mijn eigen idealen te gebruiken kan ik een schoolformule bedenken waar kinderen zelf kunnen kiezen voor hun eigen ideale schoolgevoel. Ten eerste zou ik graag de tijden veranderen naar meer actuele tijden. Van 8.30 tot 16.00, een continu rooster waarin veel mogelijk is zoals sport, schoolzwemmen en creativiteit! Maslow is een van de bekendste vertegenwoordigers van de humanistische psychologie. De mens niet benaderen als een door driften bepaald wezen, dit reduceert de mens tot een machine. De humanistische psychologie wil de mens benaderen vanuit zijn eigen mogelijkheden.* Op mijn ideale school wordt eruit gehaald wat erin zit.
“Een ideale school krijg je door erin te leven!”

Mijn ideale school; een school waar genoeg uitdaging is en genoeg geleerd kan worden. Waaraan moet mijn ideale school voldoen; Creativiteit, theorie vermengen met de praktijk, beweging en workshops. Deels individueel en deels werken in projectgroepen. In het basisonderwijs wordt weinig aan kunst en cultuur gedaan en vanuit dat gegeven wil ik daar verandering inbrengen. Ik denk dat je door middel van creativiteit de kinderen beter bereikt en de stof beter opneembaar maakt.



Howard Gardner schreef dat kunstvakken belangrijk zijn om ook andere intelligenties te kunnen ontwikkelen. Hij is vooral bekend geworden door de meervoudige intelligentie theorie. Voor zijn theorie over de meervoudige intelligentie kreeg Gardner in 1981, de MacArthur Prijs. En dat is precies de reden dat kunst en cultuur nodig zijn op het primair onderwijs. Wanneer kinderen zo vroeg mogelijk kennis maken met kunst en cultuur kunnen ze dat later beter ontwikkelen. De hersenen leggen de eerste beginselen aan om daarop voort te bouwen. Kinderen moeten op een bewuste manier gestimuleerd worden om inzicht en een zelfstandig oordeel te ontwikkelen. Op deze manier wordt een kind op school opgevoed tot een individu.


De verschillende intelligenties volgens de theorie zijn:
• verbaal/linguïstische intelligentie (woordknap)
• logisch/mathematische intelligentie (rekenknap)
• visueel/ruimtelijke intelligentie (beeldknap)
• muzikaal/ritmische intelligentie (muziekknap)
• lichamelijke/kinesthetische intelligentie (beweegknap)
• inter-persoonlijke intelligentie (mensknap)
• intropersoonlijke intelligentie (zelfknap)
• natuurgerichte intelligentie (natuurknap)*

1. Ideale leeromstandigheden
Veilige omgeving
Het met plezier naar school gaan vind ik belangrijk. Hiervoor moet er sfeer gecreëerd worden waarbinnen de kinderen zich veilig en geborgen voelen. Een goed en veilig gevoel is een stimulerende factor om in te leren en bovendien is het de basis om tot prestaties te komen. Een veilige omgeving, als een veilig nest, zal naar mij idee steun geven in hun verdere (school) leven. Wanneer kinderen zich veilig kunnen ontwikkelen en de verschillen van elkaar kunnen respecteren. Ik denk dat ze op die manier een sociale voorsprong krijgen. Samenwerken zal hierin belangrijk zijn omdat kinderen op die manier kunnen leren van elkaars kwaliteiten en hierdoor leren in een groep te functioneren.
Hoe kan ik die veiligheid waarborgen? Een veiligheidsplan gaat over de fysieke en de sociale veiligheid op school. Bij fysieke veiligheid kunt u denken aan het installeren van een brandalarm of het voorkomen van losliggende traptreden. Sociale veiligheid gaat onder andere over het voorkomen van pesten, seksuele intimidatie, geweld of discriminatie op school. Ouders en leerlingen kunnen een actieve rol spelen in het veiligheidsbeleid van de school.**
De ruimte
Het gebouw, de lokalen en de speelplaats waar het kind 5 dagen in de week is zijn van essentieel belang hoe een kind zich voelt. Ideaal lijkt mij veel licht, genoeg ruimte, gezellig meubilair en een uitnodigende speelplaats voor jonge kinderen maar ook interessant genoeg voor de oudere jeugd. Zodat ze na schooltijd daar lekker kunnen spelen. Licht zorgt ervoor dat je het een goed gevoel geeft, ruimte maakt overzichtelijk zodat de speelse kinderen zich lekker kunnen bewegen in de ruimte. In die ruimtelijkheid moet ook plaats zijn voor rustige plekjes zodat kinderen zich ook kunnen terug trekken wanneer ze daar behoefte aan hebben. In elk lokaal moet een dergelijk ruimte zijn. Ruimte kan je ook op een andere manier bekijken zoals ruimte voor gezond eten, pestbeleid, workshops en actuele zaken.
Vormgeving van het interieur vind ik ook belangrijk. Enerzijds een rustige vormgeving met veel licht en anderzijds kleurrijk en organisch. Wat ik leuk zou vinden is dat leerlingen en ouders daar zelf inspraak hebben. Elke klas mag met ouders bijvoorbeeld een wand in de klas naar behoefte mooi maken.
De speelplaats moet zorgen dat de kinderen lekker stoom kunnen afblazen en de speelplaats moet uitdagend genoeg zijn om ook na schooltijd te gaan spelen. Er komen geen hekken om de school en de speelplaats om zo openheid te creëren. De school en de speelplaats moeten openbaar zijn van welke afkomst dan ook.
Mijn ideale school komt in een woonwijk te staan vlakbij een bos of natuurgebied. De ouders kunnen lopend of met de fiets hun kinderen wegbrengen. De plaats van de school zorgt ervoor dat wanneer kinderen mogen op hun eigen gelegenheid naar school kunnen. Waarom vlakbij een bos of natuurgebied? Ik vind dit ideaal omdat ze dan het bos in kunnen om de natuur te bestuderen. De theorie en de praktijk verweven met elkaar. Als kinderen les krijgen over bijvoorbeeld de groei van planten kunnen ze deze meteen observeren in de natuur. Ik denk ook dat wanneer kinderen vanaf jongs af aan met natuur bezig zijn ze ook meer respect krijgen over alles wat groeit en bloeit, de omgeving waarin ze leven.
Lesstof
Ideale leeromstandigheden zijn weer te koppelen aan het lesmateriaal. Op mijn ideale basisschool wordt de theorie met de praktijk met elkaar vermengd. In plaats dat ze de tafels op moeten dreunen gaan ze bijvoorbeeld naar de supermarkt en gaan ze boodschappen doen of ze moeten het alfabet leren in een spel-achtige vorm. Omdat ik vind dat er meer creativiteit geboden moet worden wil ik op mijn ideale school meer aandacht voor workshops en cursussen. Elk kind heeft andere behoeften en heeft een andere leerstijl nodig, je hebt bezinners, doeners, beslissers en denkers (Kolb)** Vanuit dat gegeven ieder kind kan zich opgeven voor een workshop of cursus naar keuze naast diegene die verplicht zijn bijvoorbeeld een type- cursus of EHBO. Wat ik ook zou willen introduceren is het schoolzwemmen, 1x per week met school gaan zwemmen. Wat ik ideaal zou vinden is dat ieder kind een aangepaste lesstof krijgt aangeboden. Ieder kind heeft een eigen ontwikkelingsmechanisme. De een kan al heel goed staart delingen maken terwijl de ander daar veel moeite voor moet doen terwijl ze even oud zijn. Ik zou het dan ideaal vinden om de kinderen week- en maand taken te geven, zodat ze op hun eigen tempo de lesstof kunnen afwerken. Ik wil ook dat kinderen ieder een soort dagboek bijhoudt met dingen die in hun omgaan zoals verhalen, gedichten, tekeningen etc. Dit is geheel voor ieder voor zich.
Leerkracht & didactiek
De leerkracht moet zich bekwaamd zijn en levendig les geven. De leerkracht speelt een grote rol in het overbrengen van de lesstof. Hierbij kan de leerkracht de theorie en de praktijk gecombineerd geven om de kinderen de stof te laten beleven. Kinderen betrekken bij de lesstof om hun aandacht vast te houden en laat ze verwonderen!
Op mijn ideale school heerst er een gelijkwaardige sfeer tussen leerlingen en leerkrachten. Op mijn ideale school zijn de klassen niet groter dan 15 leerlingen met 1 leerkracht en een onderwijsassistente zodat de leerlingen op maat aandacht krijgen die ze verdienen. De leerkracht moet de leerlingen ondersteunen, uitdagende lesdoelen aanreiken en proberen om hun leerervaringen voortdurend te verdiepen en te verrijken. De leerkracht zal klassikaal lesgeven met een eigen interpretatie. De leerkrachten zijn stuk voor stuk eigenzinnige types die op hun eigen manier lesgeven. Om de 2 jaar wisselt de leerkracht van klas, zodat ze zelf ook uitgedaagd en actueel blijven.**
Ouders
Om een kind optimaal te laten ontwikkelen is betrokkenheid erg belangrijk. Wanneer ouders weten waar hun kinderen op school mee bezig zijn, is er sprake van school- huiscultuur. Ik denk dat dit de kinderen stimuleert zich thuis verder te ontwikkelen en ouders geënthousiasmeerd worden. Ouders die bijvoorbeeld handig, lekker kunnen koken of kunstenaar zijn in samenwerkingsverband meer kunnen betekenen op school in de ontwikkeling van de kinderen. Tegenwoordige werken beide ouders dus de schooltijden aanpassen zou ik een ideaal gegeven vinden. De kinderen blijven tussen de middag op school eten en kunnen naschoolseactiviteiten doen bijvoorbeeld georganiseerd door en met ouders.



Praktische invulling van mijn ideale school
Hierbij is creativiteit het sleutelwoord. Op mijn ideale school wordt veel aandacht besteed aan creativiteit in de vakken. Thematisch werken passen hier goed. Door middel van een thema kun je naar een museum gaan, vakken combineren en informatie zoeken in boeken of internet. De theorie vakken worden aangevuld met praktische opdrachten. Als voorbeeld, ze krijgen les in rekenen, om de tafels beter te begrijpen kunnen ze in het nabijgelegen bos blaadjes verzamelen om zo de tafels visueel te maken en dus beter te leren. Dit onderzoek zouden ze dan in hun dagboek kunnen verwerken met de inspiratie die daarbij vrijkomt. Ik denk dat de kinderen dan bewuster met de materie omgaan en het zo ook duidelijker voor hen zelf wordt.
Activiteiten, projecten en workshops
Samenwerking is hierbij erg belangrijk. Samenwerking van ouders met de school. De jonge- en oudere kinderen kunnen elkaar helpen samen met ouders en leerkrachten voor goede, leerzame ervaringen in een harmonieuze sfeer met als doel straks de maatschappij in. Dit vind ik belangrijk om hun creativiteit te stimuleren wat ten goede komt in hun ontwikkeling. Activiteiten, projecten en workshops kunnen bestaan uit; Excursies, voorstellingen, sport, dingen maken met ouders. Workshops hebben vaste tijden, elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00. Leerlingen kunnen uit drie thema’s kiezen. Ze moeten elk jaar 3 workshops gedaan hebben.
2. Wat vind ik belangrijk dat leerlingen meekrijgen?
Ik vind dat de kinderen geholpen moeten worden naar het sociale leven na de basisvorming. De leeftijdsgrens van de basisschool verhoog ik naar 18 jaar. Waarom? Omdat de oudere de jongere kan helpen. Vanaf 12 jaar krijgen ze meer te maken hoe te fungeren in de maatschappij. Ze krijgen daarbij les in levensonderhoud zoals koken, persoonlijke hygiëne en maatschappijleer, naast hun gewone vakken zoals wiskunde, aardrijkskunde etc. Wat ik de kinderen mee wil geven is hun eigen bewustwording, zelfstandigheid, samenwerken en leren open te staan voor nieuwe ervaringen waarbij creativiteit een belangrijke rol speelt. Als doel kan ik dan ook stellen; dat leerlingen opgroeien tot geëmancipeerde mensen die stevig en vrij in het leven staan, die durven kiezen en betrokken kunnen zijn bij anderen.** Ik denk dat wanneer je vanaf jongs af aan met creativiteit besmet word je hele leven er wat aan hebt. Stel ja gaat kamperen en je mist een stop voor het luchtbed, geen paniek dan maak je er een van een stukje hout. Ik denk dat je dan meer in staat bent creatieve oplossingen te vinden zodat je het leven positiever kunt beleven.
3. In welke opzichten lijkt deze school op andere scholen (pedagogische stroming)?
De ideale school die ik benoem heeft veel weg van het Montessori onderwijs met daarnaast wat ideeën van de vrije school. Net als het Montessori onderwijs maak ik gebruik van vakken aan elkaar koppelen, keuze voor workshops, individueel en samenwerken, vrijheid van tijdsindeling en de sfeer van de school. Het geestverruimende komt van de vrije school.**
Waarom heb ik hiervoor gekozen?
Het Montessori onderwijs geeft vrijheid binnen een kader en dat lijkt me prettig voor de leerlingen. Je krijgt de vrijheid van tijdsindeling binnen de regels, leerlingen worden op hun eigen verantwoording gewezen. De vrije school vind ik erg antroposofisch, maar wat ik daarvan gebruik is dat de ouders (ook bij het Jenaplan onderwijs) samenwerken met de school. Op deze twee onderwijsmethoden wordt meer gekeken naar de individuele behoeften van de kinderen en met meer oog voor creativiteit. Visies die dicht bij mijn eigen idealen komen.
4. Waarin onderscheidt deze school zich van andere scholen?
Op mijn ideale school worden kinderen uitgedaagd om te ervaren, te beleven en te verwonderen. Beeldend onderwijs moet ontwikkelen, groeien en verweven worden in het dagelijks leven van een leerling. Door leerlingen keuzes te laten maken en hun ogen te openen voor de wereld en deze te verbreden hoop ik ze te fascineren voor het leven en alle kunst die daarin te vinden is. Deze school onderscheidt zich van andere scholen door het complete aanbod van activiteiten, lesstof en de “openheid”. Het is een soort “winkelcentrum” onder de scholen. Daarbinnen is van alles mogelijk door het continurooster. Nu is het zo dat leerlingen na school nog van alles moeten zoals sporten, zwemles en workshops. Op mijn ideale school valt dit onder een paraplu.
Ik ben van mening dat kunst een belangrijk ontwikkelingsgebied van het kind stimuleert, met blik op de samenleving en de maatschappij. Beeldend onderwijs als een manier om te leren, leven en te ontdekken in een sociale en veilige omgeving.
“Ben jezelf, voel je veilig om te worden wie je al bent!”






















Bronvermelding

• *Internet; forums en school sites
• **Lessen PPO en de presentaties tijdens de les
• Afbeeldingen van internet

Doos van pandora

Logboek Vakdidactiek


Woensdag 13 April

“Doos van Pandora”

De doos van Pandora (Pandora's Doos)

De Doos van Pandora is een verhaal uit de Griekse Mythologie en draait om Pandora, de eerste vrouw die werd gemaakt door Hephaistos. Hij creëerde haar uit water en aarde.

Zeus , de oppergod was kwaad op Prometheus, die tegen zijn verbod in het vuur had gestolen en aan de mensheid had gegeven. De mensen werden veel te machtig hierdoor ene Zeus wilde de mensheid een lesje leren. Hij gaf Hephaistos vervolgens de opdracht deze vrouw te scheppen. Pandora was beeldschoon. Zij kreeg van alle goeden gaven en één ervan was een vat (volgens andere overleveringen dus een doos) waarin alle narigheid van de wereld zat opgesloten, zodat zijzelf er nooit door zou worden getroffen.

De prachtige vrouw werd door Hermes gezonden aan Epimetheus, de wat minder snuggere broer van Prometheus. Hij was zeer gecharmeerd van deze dame en nam haar tot zijn vrouw. Pandora was erg benieuwd naar de inhoud van de doos, maar Epimetheus verbood haar deze te openen. Toen hij echter op een dag het huis had verlaten, kon ze haar nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Ze opende de doos. Alle ellende die de mensheid heden ten dage kent, kwam hierbij vrij. Of het nu Epimetheus of Pandora zelf was, is wat onduidelijk, maar één van hen sloot de deksel nog snel. Alles was er echter al uit, behalve de hoop. Dit verklaart nu in deze tijd nog, waarom de mensheid ten tijde van oorlog, honger en rampen altijd hoop houdt, zegt men.

Ik vind dit verhaal overigens behoorlijk wat overeenkomsten ebben met het Bijbelse verhaal van Adam en Eva en de beruchte appelboom (bom der kennis). Eva plukte de appel tegens God’s verbod in en stortte met deze daad de mensheid de zonde in ( de welbekende zondeval).

De eerste les van vakdidactiek werd verteld dat we aan de slag gingen met ‘iets’ te maken met de doos van pandora als uitgangspunt.
De groepjes werden gevormd. Ik werk nu samen met Anne, Eline en Roselinde.

Uitgangspunten
• Een tastbaar product
• Educatief programma, fictieve tentoonstelling, Catalogus; ideeën voor het product.
• Didactisch verantwoordt
• Groepsactiviteit
• Laatste week presentatie van het product (ongeveer 15 minuten)

We gingen bij elkaar zitten en al snel werd het idee geboren.
Na het mindweb vroeg ik aan mijn groepsleden wat ze dachten bij Hoop? Alk snel werden we het eens om iets te maken over verschillende geloofsovertuigingen
Religie; Zegt ons, verlangen naar iets, ergens je hoop op vestigen, oneindigheid, abstract en ontastbaar.

Het idee
Een soort boek, handleiding voor docenten en docenten in opleiding die inzicht geeft in verschillende religies. Met als doel om dit in je lessen te gebruiken om inzicht te krijgen in elkaars geloofsovertuigingen en zodat ze deze kunnen toepassen in hun lessen (CKV)
Inhoudelijk denken we vanuit hoop, zonde, de doos van pandora. Vanuit de nieuwsgierigheid gaan we opzoek naar verschillende godsdiensten die je in klassen kunt tegenkomen.

De taken zijn als volgt verdeeld; Ieder van ons zoekt informatie over een van de 5 grote godsdiensten (Boeddhisme, christendom en het Jodendom, Hindoeïsme en de Islam.
We willen hier ook opdrachten aan koppelen.
Enerzijds bedoelen we dit boek als handleiding over de 5 grootste godsdiensten die je weer kunt koppelen aan opdrachten voor de leerlingen. De leerlingen leren meer over elkaars normen en waarden in verschillende culturen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan suikerbrood maken, museums bezichtigen of zelfs misschien wel een moskee.

Wat heb ik gedaan als huiswerk; Ik heb een dvd over boeddhisme gekeken. Deze duurde 50 minuten. Ik verwachtte meer inzicht te krijgen over hun cultuur. Helaas ging de DVD meer over architectuur dan over de leefstijl van boeddhisten.

Woensdag 20 April

Na overleg met Bert gaan we de opdracht losloten en ons focussen op Pandora zelf.

We laten de religie even helemaal los en misschien gaan we daar een vrij studiepunt in doen.
We gaan ons richten op Pandora zelf. Ze heeft een aantal eigenschappen gekregen en deze willen we proberen te koppelen aan de hedendaagse dualiteit van de vrouw.
Dit willen we visueel maken dmv fotografie. Hoe? Daar gaan we woensdagochtend over vergaderen op school. Woensdag is ook de bedoeling dat we aan de slag gaan met het nieuwe idee.

Woensdag 27 April

9.30 mediatheek

Ik heb thuis alvast wat informatie gezocht op wikipedia, over het hedendaagse beeld van de vrouw. Werkelijk van alles komt voorbij. Artikelen die vertellen dat de hedendaagse vrouw vreemdgaat (1 op de 4), een vibrator heeft en porno kijkt. Een ander artikel verteld dat wij als vrouw niet gelukkiger zijn geworden vanaf de jaren ’60 waar vrouwenbewegingen gestreden hebben voor de anticonceptie, werk en de emancipatie van de vrouw. De vrouw van nu is zo druk, druk, druk. Ze werken, verzorgen de kinderen, doen het huishouden en we worden ook gezien als een lustobject. De vrouw van nu is een multitaskende en zelfbewuste vrouw. We wilden het zelf en nu krabbelen we terug? Leggen we de lat voor ons zelf te hoog? Carrière maken lijkt nu het belangrijkst en oh wee als je zegt dat je op je 20e al kinderen wilt. De reacties van iedereen vertellen dat je moet leven en aan je loopbaan moet denken.
De media heeft hier natuurlijk ook een groot aandeel in. Die zorgt ervoor dat vrouwen naar de sportschool gaan omdat de dunne modellen het schoonheidsideaal vertolken. Vrouwen voelen zich onzeker omdat de media de werkelijkheid aanpast door gebruik te maken van pfotoshop. De nieuwe reclamespot van Tia Maria laat een zelfbewuste levensgenietende en multitaskende vrouw zien, het beeld van de hedendaagse vrouw, wat wordt geschept…

Met deze informatie willen we iets doen. We hebben de eigenschappen van Pandora gepakt en de actuele beelden van de vrouw. We willen posters gaan maken die dienen als promotiemateriaal van onze lezing (de presentatie).
Hoe? We gaan onszelf fotograferen met als doel de dualiteit weer te geven waar de vrouw anno 2011 in staat. We willen de mensen, met name de vrouw, bewust maken “Wie ben je?”. Vraag jezelf dat eens af, ga eens voor de spiegel staan en kijk wat je ziet en niet wat je denkt te zien….

Woensdag 25 mei

9.30 kleine kantine

Foto’s maken
Kleding en camera meenemen

Eline, Roselinde en ik hebben foto’s van elkaar gemaakt. Anne was ziek helaas.
De inhoud van de foto’s hebben te maken met de verschillende kanten van de vrouw. We proberen in de foto’s de dualiteit van de vrouw neer te zetten. De onderwerpen hebben we van te voren bedacht en uitgetekend. Gelukkig hadden we ons goed voorbereidt en ieder had haar attributen en kleding meegenomen. Na de shoots in de school hebben we de foto’s bekeken op de surver bij 4D. Volgende week woensdag gaan we verder.

Woensdag 1 Juni

11.00 hoofdkwartier

Vandaag heeft iedere groep zijn/ haar idee gedeeld met de klas. Verder hebben we de film van Engeland gekeken. Thuis ben ik verder aan zoeken naar informatie wat me inspireert voor ons concept. We zijn er nog niet helemaal over uit over hoe we de presentatie gaan geven. Volgende week ga ik met Anne foto’s maken voor de 4e en laatste poster.





Woensdag 7 Juni

9.30 kleine kantine

Anne en ik hadden afgesproken op school om de laatste foto’s te maken. De foto’s van Anne zijn gelukt. De fotosessies zijn afgerond. Roselinde was later omdat ze eerst kunstgeschiedenis moet volgen. In het 4D lokaal zijn we bij elkaar gaan zitten over hoe de presentatie vorm te geven. Na de aantekeningen nog eens gelezen te hebben bedachten om een fictieve tentoonstelling te geven. De foto’s als zender om de boodschap over te brengen. We gaan de klas meenemen naar een tentoonstelling over de vrouw anno 2011. We willen de dualiteit laten zien aan de hand van de foto’s. Het idee is ook om affiches te maken om deze aan de klasgenoten uit te kunnen reiken.
De foto’s gaan we beschouwen en we vertellen over de verschillende eigenschappen van de vrouw. Enerzijds de charmante, femme fatale en anderzijds moeder de huisvrouw. Wil je dat, of wordt dat van je verwacht, of zijn we eigenlijk een beetje van alles en moeten we ons zelf bewust maken van juist Die verschillende eigenschappen?

Woensdag 14 Juni

9.30 4D lokaal

Vandaag is het plan om de foto’s uit te zoeken. Thuis heeft ieder van ons een opzetje gemaakt van een affiche.
De foto’s hebben we bewerkt en printen we op school. Eline heeft haar coreldraw skills getoond en heeft een affiche gemaakt. Ja, het gaat vorm krijgen, dat vind ik een geruststelling.
Gezamelijk hebben we overleg gehad over hoe de tentoonstelling te gaan doen. Eline heeft een betoog gemaakt. Eline stelde voor om als gastlezeres op te treden. Nou, Eline van mij mag je, daarnaast is dit op je lijf geschreven.

Maandag 20 Juni

Vandaag ben ik naar school geweest om aan 4D te werken. De foto’s van vakdidactiek heb ik geprint en wat zijn ze leuk. Woensdag de laatste didactiek- les van dit schooljaar. Dit betekent de evaluatie/ presentatie.

Tot ziens in het museum…










Informatie ter inspiratie





8 maart 2011: van Venus tot Nana, het vrouwbeeld in de kunstgeschiedenis
door Karin Haanappel, kunsthistorica, docent en auteur

Wie bepaalt het beeld van de vrouw? Wat is de ideale vrouw? In de afgelopen eeuwen is het ideale vrouwbeeld steeds onderhevig geweest aan de smaakopvattingen van mannen. Dit heeft alles te maken met de sociaal-maatschappelijke status van mannen en vrouwen door de eeuwen heen. Vanaf het moment dat de maatschappij rond 2500 BC androcratisch (man-gedomineerd) wordt, verkrijgen mannen zeggenschap over vrouwen en bepalen de "aantrekkelijkheid" van vrouwen: zij zetten de ideale vrouw als een erotisch lustobject neer.
In de periode daarvoor, de gynocentrische (vrouw-gecentreerde) culturen was dat een heel ander verhaal, toen werd het vrouwelijke als hoogste godheid vereerd.
Wanneer het christendom opkomt, zie je het vrouwbeeld veranderen en mede door het dualisme ontstaan er twee typen vrouwen: de maagdelijke Moeder Maria en de schandelijke verleidster Eva. Lange tijd is dit een bepalend beeld geweest. In de renaissance grijpt men terug op de klassieke oudheid (600 BC - 300 AD) en mag het vrouwelijk naakt naar hartenlust worden weergegeven, mits zij Venus of een andere mythologische godin is. Het classicisme wordt tot standaard verheven en de populaire Venus wordt een "zwoele, sensuele, aantrekkelijke godin van de liefde" met als gevolg dat alle naakte prehistorische vrouwenbeeldjes die vanaf midden 19e eeuw worden gevonden als "barbaarse Venus" worden bestempeld.
Eind 19e eeuw komt de "femme fatale" op, de verleidelijke vrouw die mannen de afgrond in werpt. Interessant om te zien dat deze mannelijke blik op de vrouw parallel loopt met de eerste feministische golfbewegingen. De komst van de 20ste eeuw brengt weer een heel nieuw type vrouw met zich mee.

Tijdens deze Kunst Historische Salonlezing - op Internationale Vrouwendag - zal het vrouwbeeld in de kunstgeschiedenis centraal staan, vanaf de oudste beeldjes die wij aanduiden met “venussen” tot de “nana” beelden van Niki de Saint Phalle. Hoe wordt de vrouw weergegeven van 24.000 BC tot 2002 AD. Een scala aan kunstwerken en foto’s zal de revue passeren waarbij alle beelden in de context van de tijd waarin ze gecreëerd zijn, zullen worden geplaatst. We zullen ook ontdekken dat er een duidelijk verschil is tussen de mannelijke blik op vrouwen en de wijze waarop vrouwen zichzelf verbeelden. Karin Haanappel, schrijvende aan 'Herstory of Art', zal een nieuwe kijk op ons verleden (en heden) geven……
Enkele reacties van het publiek:
- gewoon fantastisch: met woorden en beelden door de eeuwen heen een man/vrouwbeeld schetsen op zo'n enthousiaste en kundige manier, deze dag is met recht de mooiste vrouwendag sinds tijden, dank je wel!
- ontzettend interessante lezing, wat weet jij veel! onderhoudend en met humor gebracht, weet jij een enorme diepgang te krijgen, hiervoor zou ik tientallen boeken hebben moeten lezen.....
- vol overgave en passie vertel jij het meest boeiende verhaal over de man/vrouwrelatie door de eeuwen heen, ik wens jou heel veel succes met het schrijven van 'Herstory of Art' om daarmee balans te maken voor een evenwichtige toekomst!
Herstory of Art, onderzoek naar een vrouwelijke kunstgeschiedenis van Karin Haanappel

Het was januari 1990 en ik volgde mijn allereerste vak kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Het was een inleiding in de geschiedenis der kunsten aan de hand van "The Story of Art" van Gombrich. Ik was meteen verkocht - kunstgeschiedenis is het mooiste vak ter wereld!
Een ding hield me echter wel bezig, temidden van al die prachtige kunstwerken en gebouwen kwamen namen voor van vele kunstenaars maar kunstenaressen werden er niet genoemd. Waarom? Waren die er niet geweest? Afbeeldingen met veelal naakte vrouwen kwam ik regelmatig tegen in de colleges maar waar bleven toch die vrouwelijke kunstenaars?
Bij navraag kreeg ik te horen dat er wel een specialisatie "Vrouwenstudies" was maar dat was niet wat ik zocht. Ik wilde een kunstgeschiedenis van mannen en vrouwen! Dus ik ging op zoek en kwam erachter dat er in de jaren '70 in navolging van de feministische golfbewegingen vooral in Amerika veel was gebeurd op het gebied van een "feministische kunstgeschiedenis". Baanbrekend was het onderzoek van Linda Nochlin "Why have there been no great women artists". Dit leidde tot nieuwe ontwikkelingen in het denken en schrijven over vrouwen en kunst. De vrouwelijke kunstgeschiedenis werd langzaam ontdekt maar bleek verrassend omvangrijk te zijn.

In 1993 was ik op zoek naar een afstudeeronderwerp en voor mij stond een ding vast, ik zou afstuderen op een vrouwelijke kunstenaar. In Parijs kwam ik in aanraking met het werk van de beeldhouwster Camille Claudel en raakte helemaal gefascineerd door haar beelden. Zij was de leerlinge, muze en rechterhand van Rodin geweest, ze hadden een gepassioneerde relatie gehad totdat zij na 10 jaar hem verliet om eindelijk eens haar eigen sculpturen te kunnen creëren. Rodin kon haar niet loslaten, zijn inspiratie was verloren zonder zijn muze. Hij bleef haar vragen terug te komen. Zij raakte van zichzelf verwijderd en kwam in een psychose terecht. Haar familie sloot haar op en de laatste 30 jaar van haar leven bracht ze door in een eenzame isolatie.......
In 1994 studeerde ik af in Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren met de scriptie "Camille Claudel, l'or qu'elle trouve....". En ik was vastbesloten me verder te verdiepen in Camille Claudel en de tijd waarin zij leefde om nog eens een boek te schrijven over het leven en oeuvre van deze beeldhouwster. Maar eerst een overzichtsboek van de vrouwelijke kunstgeschiedenis.....


Vrouwelijke kunstenaars zijn nog steeds een hiaat in de kunstgeschiedenis dat naar mijn idee opgevuld dient te worden. Door de eeuwen heen hebben zowel mannen als vrouwen kunst gemaakt, echter op het moment dat de kunstgeschiedenis beschreven wordt in de 19e eeuw, worden alleen mannen naar voren gebracht. Dit is zeer typerend voor de tijdgeest van de 19e eeuw maar heden ten dage achterhaald. Zeker na de feministische golfbewegingen van de jaren’60 en '70 is er een groeiende belangstelling voor de positie van vrouwen waar te nemen en zo ook voor vrouwelijke kunstenaars. Toch zijn nog lang niet alle vrouwelijke kunstenaars van de afgelopen eeuwen voldoende belicht en zo ontstond mijn plan om een overzichtsboek te gaan schrijven. In de afgelopen jaren heb ik veel literatuur verzameld en doorgelezen, veel vrouwelijke kunstenaars geïntroduceerd in mijn cursussen en lezingen. Nu is de tijd aangebroken al deze informatie op een overzichtelijke manier te presenteren. Het wordt een boek dat leest als "Haar Verhaal van de Kunst"......

Karin Haanappel, zomer 2009
Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis
www.vrouwelijkekunstgeschiedenis.nl
www.camille-claudel.nl















De vrouw anno 2011; Leiders of lijders?


Emancipatie is een feit. De vlaggen uit dames, na een jarenlange strijd mogen we triomferen, toch?
Verbrande beha’s, schaamhaar tot op onze knieën, mannen met roze schortjes en een baby op hun arm. O ja, wij vrouwen hadden het allemaal zo leuk bedacht in de jaren zeventig. Huisje, boompje, beestje werd huisje, boompje, baantje, en we leefden allemaal nog lang en gelukkig.
Maar nu de grote bossen schaamhaar grijs geworden zijn en de baby’s op hun vaders arm zelf cougarmoms zijn geworden, is het tijd om de balans op te maken. En wellicht eens voorzichtig een straaltje licht te laten schijnen op de feministische spagaat waarin vrouwen zich, gelukkig inmiddels weer redelijk schaamhaarvrij, tegenwoordig bevinden.
Nu is de tijd van het Grote mogen. We mogen werken, we mogen mannenpakken dragen, we mogen een nanny importeren om onze kinderen op te voeden en we mogen zelf de cabrio besturen in plaats van zedig met gekruiste benen naast de man plaats te nemen. Wij vrouwen worden buschauffeur, dokter, brandweerman. De eerste mannen die werkelijk witte kleding wit uit de wasmachine kunnen toveren en een fatsoenlijke maaltijd op tafel kunnen zetten, zijn bovendien reeds gesignaleerd.
Echter, met al deze idylle is er een nieuw type vrouw ontstaan. In ieder geval is ze vaak succesvol, intelligent en… single. For the love of god, why? Een vrouw met wie je een fatsoenlijk gesprek kan voeren, een vrouw die haar 28e paar schoenen met eigen creditcard betaalt en een vrouw die niet om de vijf minuten belt of je al bijna thuis bent, een aantrekkelijk beeld nietwaar?
Maar onbewust… Wellicht heeft feminisme de evolutie ingehaald. Voor veel mannen is het namelijk verdomd lastig om te accepteren dat vrouwliefje meer verdient, succesvoller is en sneller stijgt op de carrièreladder; dat het huis, de auto en de dinerrekening voor de vrouw zijn. Zeg nou zelf, het is toch ook een raar gezicht als na een maaltijd in een chique restaurant de vrouw haar portemonnee openklapt, er een paar briefjes van honderd uit haalt en deze nonchalant op tafel legt, de man sommeert op te staan en vertrekt? De man, tenzij een van de zeldzame types die zo van het nest van dominante mama in de armen van deze dame is gerold, zal protesteren, zich aangetast voelen in zijn mannelijkheid en volledig willen compenseren. Hoeveel vrouwen daarentegen spreken later niet vol lof over de gentleman die zo aardig is geweest om de rekening te betalen.
Ja, en daar stuiten we meteen op een tweede addertje onder het gras. Want terwijl wij druk carrière maken op onze hoge hakjes met onze kokerrokjes, zingen we ondertussen lofredes over die gentleman. Die man bij wie je je zo op en top vrouw voelt. De man die de rekening betaalt, de deur open houdt, je verwent. Zo’n lekker exemplaar met échte manieren. Hebben we eerst 30 jaar beha’s verbrand, nu willen we de ouderwetse man weer terug.
Juist ja, mannen houden niet zo van dominante vrouwen. Die killerladies, femmes fatales en carrièrebitches lijken van een afstand heel leuk, maar kom vooral niet te dichtbij. Ho mannen, niet meteen in de stijgbeugels, natuurlijk zijn jullie wel gecharmeerd van dat bijdehandte ding met die grote bek in de kroeg, maar vooral bij het idee dat het een erg leuke act is. Die zullen we eens even temmen, de feeks, zo denkt de man. Want zodra ze eenmaal bij hem op de bank zit, moet ze zich toch wel schikken naar haar rol als vrouw. Nee, ze hoeft heus niet zijn warme slofjes klaar te zitten, en jij als man wil ook heus wel een keer koken (tolerant hoor…). Ze moet dan wel af en toe even adorerend glimlachen, vol trots toekijken hoe jij je nieuwe auto voorrijdt en lachen om alle grapjes die je maakt. En vooral heel erg dankbaar zijn, voor de sterke man die naast haar staat. En o ja, zij mag op de kinderen passen.
En daar gaat het dus mis, met de vrouw van nu. 90% van de mannen, die haar in theorie misschien een leuke uitdaging vinden, raken vreselijk geïntimideerd wanneer ze haar mond open doet en met een gouden creditcard tussen haar perfect gemanicuurde vingers schuift.
De vrouw boven een man? Ja hoor, dat kan eigenlijk wel, maar dan alleen in bed. En ze leefden nog lang en gelukkig.